Makluman

Selamat Bercuti

Bermula 16 November 2013,maka bermulalah cuti persekolahan akhir tahun 2013. Selamat bercuti kepada semua warga SMK BM. Berhati-hati sepanjang perjalanan bagi yang balik ke kampung dan bagi yang pergi melancong dan sebagainya, juga perlu berhati-hati. Ingatlah insan tersayang.

Sekolah kita akan memulakan persekolahan bermula 2 Januari 2014 nanti.

Mesyuarat guru-guru 28 Disember 2013.

Website Sekolah

Kadang-kadang website sekolah tidak dapat diakses; keluar error dan sebagainya. Cara atasi, buangkan semua cache,cookies dan seumpama dengannya dalam komputer anda.Semoga berjaya  

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Home

Print

Majlis Anugerah Pelajar Cemerlang (MAPC) 2013

Written by Super User. Posted in Berita Semasa

             

 Pada 31 Oktober 2013, Khamis, pihak sekolah telah menganjurkan Majlis Anugerah Pelajar Cemerlang (MAPC) 2013. Majlis ini dibuat semata-mata penghargaan pihak sekolah kepada semua pelajar yang dikategorikan sebagai pelajar yang cemerlang sepnjang tahun 2013. Di samping itu, ada juga anugerah ko-kurikulum diberikan kepada pelajar-pelajar yang menunjukkan prestasi yang gemilang dalam bidang ko-kurikulum seperti mewakili sekolah, mewakili daerah,bahagian maahupun peringkat kebangsaan. Tahniah diucapakan kepada semua penerima-penerima anugerah.

Print

Majlis restu Ilmu PMR 2013

Written by Super User2. Posted in Berita Semasa

Pada hari Jumaat, 27 September 2013 yang lalu, sekolah kita telah mengadakan Majlis Restu Ilmu PMR 2013. Majlis ini diadakan sempena peperiksaan PMR yang hampir menjelang tiba bermula pada minggu hadapan 2 Oktober 2013.

Print

Kayuhan Sihat 2013

Written by Super User2. Posted in Berita Semasa

Pada 31 Ogos 2013 yang lalu, dalam kemeriahan sambutan Hari Kemerdekaan Negara, sekolah kita tidak terkecuali menyambutnya bersama-sama. Untuk itu, sekolah kita telah menganjurkan program kayuhan sihat sempena kemerdekaan 2013.

Nota Pelajar

Panduan Menghadapi Peperiksaan

Bagi anda yang bakal menduduki peperiksaan pada tahun ini, saya ingin kongsikan Panduan Menghadapi Peperiksaan - sebelum, semasa dan selepas. Mudah-mudahan dengan panduan ini calon-calon akan lebih bersedia untuk menghadapi peperiksaan tersebut. Amin. 

 

Read more...

21 Teknik Pembelajaran yang Betul dan Berkesan

Pelajar yang mengamalkan cara belajar yang betul akan lebih mudah mencapai kejayaan berbanding dengan pelajar yang belajar tanpa mengikut tatacara yang bersistem. Berikut ini disenaraikan dua puluh kaedah belajar yang berkesan untuk membantu pelajar berhadapan dunia peperiksaan.

 

Read more...

Petua Tidak Lupa

Piramid Makanan

Piramid Makanan

 

 

Cara belajar

Kebanyakan pelajar, yang gagal di dalam pelajaran mereka bukan kerana malas ataupun lemah. Mereka sebenarnya menghadapi kesukaran ataupun tidak mengetahui cara-cara mengulangkaji pelajaran mereka. Terdapat beberapa kaedah yang dapat membantu pelajar-pelajar sebagai panduan: 

Read more...

Panduan Guru

Sekolah Bestari?

Written by Super User
Pengenalan Pembestarian Sistem pendidikan sedia ada perlu dimantapkan selaras dengan perkembangan era teknologi maklumat dan komunikasi (ICT). Beberapa penambahbaikan dalam pelbagai aspek perlu dilakukan supaya modal insan yang dilahirkan mampu berdaya saing dan relevan dengan kehendak semasa. Pewujudan Sekolah Bestari merupakan satu senario dalam pendidikan alaf baru di Malaysia dan bersesuaian

...Readmore

Pengetahuan Am

Bujang Senang

Catatan Anak Watan Sarawak


Bujang Senang adalah merupakan seekor buaya hitam putih gergasi yang telah hidup pada zamannya di sepanjang Sungai Batang Lupar di Sri Aman.

Sistem Pilihanraya

1. SISTEM PILIHAN RAYA

Sejak tahun 1957, Malaysia mengekalkan sistem politik pelbagai parti yang mana parti politik yang memperoleh majoriti kerusi di Parlimen (Dewan Rakyat) atau Dewan Undangan Negeri boleh menubuhkan Kerajaan Persekutuan atau Negeri. Sistem yang digunakan di Malaysia berasaskan 'First-Past-The-Post-System'. Ini bermakna calon-calon yang memperoleh majoriti akan diisytihar pemenang di bahagian pilihan raya yang berkenaan.

Teknologi GM

 

Singkap perjuangan Rosli Dhoby


ROSLI Dhoby dilahirkan pada 18 Mac 1932 di nombor 94, Kampung Pulo, Sibu. Beliau adalah anak kepada pasangan Dhoby Buang dan Habibah Haji Lamit. Pasangan ini mempunyai tiga orang anak iaitu Fatimah (1928), Rosli (1932) dan Ainnie (1933). Rosli dibesarkan dalam suasana perkampungan Melayu. Hobinya tidak lekang daripada membaca buku, akhbar, menonton wayang, menonton bangsawan Melayu dan mendengar radio.

 

Tangani Stress

Apa itu stres? Stres adalah tekanan perasaan iaitu gangguan emosi kesan tindak balas sesuatu di luar kebiasaan atau kemampuan seseorang atau disebabkan sesuatu beban yang menimpa seseorang. Apabila berlaku stres, badan menghasilkan hormon adrenalin dan cortison yang menyebabkan jantung berdegup lebih laju, pernafasan lebih kencang dan tekanan darah meningkat.